SJUK. IGEN

Jag har varit sjuk mer den senaste månaden än vad jag har varit de senaste två åren. Får panik för jag blir så jäkla rastlös när jag är sjuk. Vaknade inatt med feber. Jag som var sååååå taggad på att åka skidor men nej nej det gick inte. Fan. 
 
Ett problem när jag är sjuk är att jag drömmer så underliga drömmar. Inatt då. Jag fick feber då och svettades jättemycket, drömde då att jag var ute och sprang. När jag vaknade var jag helt genomblöt av svett men istället för att tro att jag hade feber så var min första tanke "Nej nu har ett spöke vridit på mitt el-element på max". Seriöst så trodde jag det. Så innan jag kom på idén att ta tempern gick jag och tittade så att elementet var urdraget, som det självklart var. Efter att jag konstaterat att jag hade ca 38,5 i feber så tittade jag på klockan. 04.35, träningen börjar 8.00, ja jag kanske hinner bli frisk. Så somnar om igen. Vaknar runt nio och har fortfarande feber. Förstår inte hur jag ens kunde tänka tanken att jag kanske skulle hinna bli frisk på 4 timmar, och då träna...
 
På eftermiddagen somnade jag igen. Börjar då drömma en massa konstiga drömmar och när jag vaknar är jag helt säker på att jag har stoppat in enkronor innanför (!!!) skärmen på min telefon, så jag försöker pilla ut dem tills jag inser att det inte är några mynt där. Tror även att det ringer på dörren (därför jag vaknade) men när jag öppnar så är det helt tomt. Alltså även drömt det. Summa sumarum, jag är rädd för att somna och drömma myskodrömmar utan någon som helst logik. 
 
 

LÖPNING




Hela dagen hade vi föreläsningar i skolan om "vuxenlivet", utlandsstudier, försäkringar, företagsverksamhet osv. Det var rätt intressant och jag är ganska säker på att jag vill jobba/ studera utomlands något år. När jag kom hem åt jag lax <3 och stack sedan ut som sprang en timme i mina nya skor. Helt förälskad i dom. Inte nog att de är supersnygga, inga blåsor/ knäont/ hälbekymmer så långt ögat kan nå. Annars så har jag fått en crush på Bali och skulle kunna ta nästa plan dit utan problem. 



TILLBAKA I ÅSARNA




5 timmar i buss smällde iväg sådär. Läste och lyssnade på podcasts hela vägen och då flög tiden. Vi gjorde som vanligt stopp i Ljusdal men restaurangen som jag alltid åt pommes och korv på har gått i konkurs så nu är det ny vana. Glass! Det är ennda gången jag tillåter mig själv att äta glass till middag/ lunch. Så idag testade jag glassen ovan, himla god. 5/5. 



JAG GÖR SÅ ATT BLOMMORNA BLOMMAR



Jag hade en sådan väldans bra kväll igår hos Frida med alla. Tacos, kubbspel, fotboll på åkern med långklänning, småstadsliv, spelet blockout och småprat in på sena natten. Och som alltid, en massa, massa skratt. Det skär lite i hjärtat att jag inte kommer kunna vara hemma på sista april men jag måste till åsarna och ta tag i skolan innan sommarlovet knackar på. Hejdå lov, hej vardag. 




PICKNICK OCH RULLSKIDOR



På förmiddagen idag hade jag picknick med Ingrid och hennes dräktiga getter Meduza och Silja på en åker i en skogsglänta. Det var mysigt och varmt. Idag har vi riktig sommarvärme. Så efter lunch åkte jag rullskidor i bara shorts och linne och höll ändå på att smälta bort. Ikväll ska jag fira Frida som fyllt 18 och imorgon (tror jag) att jag åker upp till Åsarna igen. Får se. 



112



Sopplunch hos farmor. 

Gjorde min sista körlektion på förmiddagen och gasade om lastbilar på motorväg. Sedan hämtade mamma mig och vi åkte till stan (jag körde, viktigt) innan jag styrde hemåt. Stack då ut på äventyr i skogarna med Olivia och Johanna. Det var sommarvärme så shorts och t-shirt var lagom. Åt grillat efteråt och diskuterade körkort i timmar med mamma och pappa. 

Måste berätta en sak. Jag hade precis startat min moppe och skulle sätta på mig hjälmen när en lastbil åker förbi på vägen. Och den brinner. Bakhjulet har fått punktering och friktionen hade gjort så att hela bakdäcket stod i lågor + ett hjul var borta. Chauffören upptäckte det några hundra meter längre bort och stannar. Jag skriker till mamma och frågar om vi har någon brandsläckare. Mamma hämtar den, jag springer allt vad jag kan till lastbilen och gormar "HÄR HAR DU EN BRANDSLÄCKARE". Den väldigt omtumlade chauffören tar emot den och börjar spruta. Det ryker överallt och jag ringer 112 och säger att en lastbil brinner. Mellan mina flåsande andetag. Mellan adrenalinet som pumpar. En buss stannar och vi får fler brandsläckare och ännu lite senare kommer räddningstjänsten (efter min beskrivning). När allt är släckt och ingen skada skedd gick jag tillbaka till min moppe som stått på under hela tiden. Sätter på mig hjälmen och åker till elljusspåret. Inte förrän nu förstår jag riktigt vad som hade kunnat hänt. Lastbilen hade fullt med timmer på släpet. Tänk om det hade tagit eld. Nytt motto: "ha alltid en brandsläckare i källaren, du vet aldrig när den kan behövas." ;) 



KINA DEL 2

Här är en bild från en lektion. Vi var i skolan tisdag, onsdag, torsdag första veckan och onsdag, torsdag andra veckan så det var inte sådan stor del. När vi var i skolan var vi med på lektioner fram till lunch och på eftermiddagen var vi med på sporter, hade aktiviteter mm. Det var roligt till en början att vara med på lektionerna men det var svårt att hänga med eftersom jag inte kan mer än att säga hej på kinesiska. Ändå roligt att se hur det gick till på deras lektioner. 
Min giraff som jag fick av min bänkkompis + en "festis" som är grönt te. Blivit mycket bättre på att dricka te efter resan iaf ;)
På rasterna var det jätteroligt. Vi pratade, skrattade, lyssnade på musik och framförallt TOG KORT. Alla ville ta kort hela tiden. I början var det speciellt men sedan blev det mer som en vana (lät väldigt konstigt). Man kunde till och med se folk på tunnelbanan som tog kort på oss. Haha. Så när någon frågade om de fick ta ett kort var det bara att inta position och le. *Le och vinka, *Le och vinka = vårt motto under hela resan ;)
En dag så kom helt plötsligt en kameraman från lokaltvn. Bara sådär. En grundregel i Kina är: Planera aldrig något, eller förvänta i alla fall aldrig att det du planerat blir av. Med det kan jag fortsätta berätta. Tanken var att vi skulle springa/träna i parken men då kom denna kameraman och helt plötsligt var planerna ändrade. Han ville filma när vi kommunicerade, satt på lektion, gick i korridoren, spelade basket och som avslutning, en intervju. Inget märkvärdigt, det var ju bara för lokalteven vilket innebar cirkus 20 miljoner tittare. Så ja det var rätt coolt. HÄR (länk) kan ni titta på inslaget. Som sagt så var vi heeeelt oförbredda så ja, engelskan blev som den blev hehe...
Fotodags igen. Smileeeee. 
Vi fick följa med en elev hem och se hennes hem. Det var helt stört fint. Allt var typ gjort i marmor eller nå annat fancy. Dessutom hade hon hiss i huset (!!!). Kan behövas då det var ca 5 våningar. Riktigt intressant att se ett tradionellt kinesiskt hem. I lyx. 
 
 
Den stora gula bygnaden på bilden var vårt hotell. Stort och pampigt. // I väntan på Johan som provade kläder, ombytt roller för en sekund. 
 
Jag och Linnea, snygga som få. // Enormt med människor inne i en mataffär. Då var jag glad över att bo i Sverige. 
 
Mycket folk även på tunnelbanan. Sa det till mamma när jag kom hem. Under mina 17 år på jorden har jag sett lika mycket folk som jag gjorde under en dag i Hong Kong och jag skojar knappt. Bild två, Ilona och ett stort träd. 
 
Bilderna nedan är från en dag på "Splended China" vilket var en stor park fullproppad med kinesisk kultur. Så där inne strosade vi runt under en dag och gjorde det mesta. Det var roligt och vädret var på topp. Kommer aldrig förstå hur kineserna kunde gå med jeans och skinnjacka medan vi gick i shorts och linne och höll på att smälta bort...
 
Olle fick prova en hatt. // MAGNUUUUM, ca 10 kronor. 
 
 
 
 
Små söta stånd där vi frossade i souvenier. // Johan dricker kokosnöt (ej så gott). 
 
Lunchpaus och vila-benen-paus. // Vandrade omkring i Kina i miniatyr. 
Vi tittade på en helt stört, grym hästshow. Ryttarna var så otroligt skickliga och det var en häftig show. Någonting jag verkligen kommer att komma ihåg. 
Kinesiska muren (i minatyr dock). 
 
Jag och Linnea fick bara lov (som Linnea skulle ha sagt) att köpa varsin risfältshatt. Så de gick vi omkring med resten av kvällen. Efter hela dagen i kulturparken så sadlade vi om till shopping. Åkte ut till ett jättestort köpcenter som var som en marknad och prutningen kunde börja. Med hattarna på såklart. Det här stället var det absolut roligast att shoppa på och den här kvällen var en av de roligaste kvällarna på resan enligt mig. 
 
En expedit i en av affärerna ville såklart ta ett kort, haha. Byggnaderna i Kina var höga. Inte lite höga, de var enorma. Nästan så att man ramlade baklänges när man skulle försöka hitta toppen på dem. 
 
fortsättning följer... 
 
 
 

GLASSVÄDER

Körlektion, lunch/ teoriplugg, körlektion. Satsar stenhårt på det här nu för när jag blir 18 ska jag ha det där jävla kortet. 
Efter sista lektionen cyklade jag till ICA-maxi och åt mjukglass. Själv. 
En springtur på asfaltsgatorna i terrängskor och bomullströja med en telefon som dog. Kunde varit bättre men funkade fint. Så länge jag fick springa var jag nöjdare än nöjdast. 
Våffelonsdag helt enkelt. 



KÖRSKOLA


Tidig morgon då pappa skjutsade mig till farmor så jag var där sju. Sedan skulle jag på körskola. Farmor fick rita kartor så jag hittade dit med cykeln haha. Och det gjorde jag som tur var. 
Mötte sedan upp farmor för lunch ocj efter det cyklade jag tillbaka till skolan för en till körning. Har liksom inte fått nog av Kina mat och av att äta med pinnar ;))
Plockade fram den sista kartan och mötte upp farmor på Ica för inhandling av middagsingredienser. Det var riktigt roligt att köra på körskolan och jag tyckte jag var grym. Pluggat körkort någon timme och nu ska jag leta fram kartan som leder mig tillbaka till körskolan. Teorikurs next. 




EN SOLIG DAG I APRIL


Vaknade och började direkt plugga körkort. När jag var klar hade Alma fixat frulle. Amerikanska pannkakor med nutella och sirap, mmmm. 
Med den sockerbomben gav sig jag och axel ut och sprang i trollskogen. Ifrån gårdagens geocatching blev jag så taggad på att hitta fler så vi började jakten. Det var som att orientera fast man springer efter en pil på mobilen istället för karta. 



Vi hittade fatiskt 6 (!!!) stycken "skatter". Riktigt spännande att de varit så många fler som hittat burken. Vi ska ut någon dag igen och leta efter fler. 
När vi kom hem efter ca två timmar fyllde vi på med en suuuper god lunch och sen fick vi påskägg av farmor. 

Så himla varmt idag. Känns nästan som en sommardag. Blev så himla nyfiken på temperaturen i älven så jag, mamma och Axel cyklade dit och mätte. Den visade runt 12/13 grader och kan lugnt säga att det är det kallaste jag badat i. Inget jag rekommenderar. 








KUNG FU PANDA

 
Här är två lite söta bilder från fjälmasken. HAHA. Nästan glad att jag inte såg mig själv. Vi höll till hela tävlingen i Klövsjö Skidområde = det var en massa folk där. Så hörde lite barn här och där säga: "Titta mamma, en panda." "Kolla, Kung Fu Panda." Osv. En tjej kom fram till mig och berättade att hennes favoritgosedjur var en panda, en annan ville ta kort. Haha söta. Ska försöka hitta nå bilder in action istället för vid frukostbordet och fullt påpackad...
 
 

BRYGGMYS OCH BADPREMIÄR

Övningskörde inne i stan igår och hämtade Alma som kom med tåget från en kompis. Vårkänslor att gå fram på de sopade gatorna i staden. 
 
 
Igår kväll kickade jag igång moppen och åkte ut till älven. Vi var på en bastuflotte som några kompisar byggt och bara va. En massa skratt och jag avslutade med ett dopp i älven. Riktigt kallt var det (konstigt!). Efteråt sprang jag in i bastun men jag märkte inte av värmen där inne för jag var så frusen haha. Hur rolig och mysig kväll i alla fall och vädret var underbart. 
Imorse cyklade jag och mamma runt Färnbo igen. Idag sken solen motför sist då det regnade. Skulle kunnat cykla ett varv till men påskmiddag hos mormor och morfar väntade. 
 
Axel visade mig någonting nytt idag, geocatching. Förenklat så utgår man från en app där det ligger "skatter" utnavigerat på olika ställen lite här och där. Nyfikna jag ville såklart hitta en så med karta i handen och gps i andra gav vi oss ut i skogen och tänka sig, vi hittade en skatt. Haha. Nu är det körkortsplugg tills mästarnas mästare på teven. Hoppas ni haft en lika bra helg.
 
 
 

PÅSKHELGEN



Igår tog mamma och jag en cykeltur runt Färnbo vilket är knappa 6 mil. Så på kvällen bara slappade jag och Axel. Tittade på film, spelade FIFA och åt en massa godis. Mådde så sjukt illa efteråt... Haha. 

Idag pluggade körkort med mamma hela morgonen och sedan drog jag och Axel ut på rullskidorna. Nå grymt avis på alla som är i fjällen nu men får tröstas med att vi också har fint väder. I alla fall. Nu ska jag ut och övningsköra. Glad påsk! 



KINA DEL 1

Jag gör som min käre vän, resekompanjon, nyblivna 18-åring, knäppis, gris, Linnea och delar in resan i lite olika delar. Här kommer del 1 i bilder och ord. Om ni vill läsa den från Linnas perspektiv också (som ni borde, borde göra) så klicka HÄR.
 
 
Först bodde vi en natt på scandic i Uppsala innan vi åkte vidare till Arlanda. Där började problem ett då jag nästan spärrade mitt kort men som tur var löste det sig, hehe. Vi hoppade på flyget runt 13.00 och kom fram till mellanlandingen i Dubai ca 20.00 på kvällen. Nästa plan löft 23.00 svensk tid och 3.00 Dubai tid. Där började tidskillnaden spöka till det. Vi fick frukost på planet enligt Dubai tid men lunch enligt Hong Kong tid vilket resulterade i frukost- 1 timme senare - lunch. Vi landade i Hong Kong vid 10.00 men klockan var då ca 12/13 där. Från Hong Kong tog vi en taxi till Shenzhen och sedan tunnelbana till hotellet. Vi var så himla nyfikna och förväntansfulla på vad som skulle ske. 
 
 
När vi kom fram till hotellet var vi rätt slut av nästan ett dygns resande så vi somnade ganska snabbt i de ultrahårda sängarna. Bild 1, 2 och 3 är från lobbyn och bild 4 är utsikten från vårt hotellrum. Hotellet var riktigt blaffigt, tror det var 9 våningar högt. 
 
Dag 2 åkte vi till en kinesisk high school som vi skulle besöka under resan. Där blev vi direkt presenterade för alla lärare i en gigantisk konferanssal med mikrofoner, te i plastmuggar och hela köret. Det var riktgit roligt.
Bild från tagen från skolbyggnaden. Det till höger var liksom korridorerna på skolan så man kan säga att den låg utomhus. 
Skolans innergård. När eleverna fick syn på oss började alla stirra och peka haha. De blev typ alldeles till sig och tyckte det var jätteroligt att vi hade kommit. Man kände sig lite som ett djur på ett zoo, eller som en kändis. Vi kör på kändis. 
Första måltiden i skolan. Måste säga att kinamaten i Sverige är så himla mycket försvenskad. Under  hela resan så åt jag aldrig något som man ens var i närheten av det som man får på kinarestauranger i Sverige. Det absolut jobbigaste på hela resan var maten. Ska göra ett inlägg om bara den sen. 
Efter rundvanding, lunch osv fick vi våra SKOLUNIFORMER!!! Väldigt bekvämt och man kunde sova in i det sista på morgonen för man slapp välja kläder. 
Våra söta faddrar/ bänkkamrater. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnen på dem, eller jag uppfattade aldrig namnen från första början. Det var lite jobbigt att de hade så svåra namn... De var i alla fall hur snälla coh trevliga som helst. De gick i senior one och var runt 16 år. Det var på deras lektioner vi var med på när vi var i skolan. 
 
 
Andra dagen fick vi vara med på lektioner. Här är en mattelektion och kan säga att jag fattade i princip ingenting. Inte så konstigt eftersom att den var på kinesiska men jag menar formlerna. Jag förstod dem inte på något plan. Eleverna gick i skolan från 7.20 - 12.00 sedan lunch 12.00- 14.30 sedan lektioner 14.30- 18.00 och efter det gjorde alla läxor från ca 19.00- 21/22.00. 5 dagar i veckan. Mäktat imponerad av hur de orkar. 
Jag och min bänkkompis spelade kinaschack istället för att läsa kemi. Drog till med en vinst men vet inte om hon lät mig vinna...
Eleverna under en lektion. 
Lunch i skolmatsalen. De betalar all mat själv, en lunch kostade runt 9 kronor. 
 
 
THE BIG SPEECH. Tredje dagen hade vi ett tal på engelska för ca 250 elever och lärare. Vi berättade om Sverige, klimat, makten, högtider, skolan, fritid och om oss själva. Talet tog en halvtimme ungefär och det var så himla roligt !!!!
Vi hade en varsin mikrofon och en vattenflaska (viktigt!!) framför oss.
Så här satt vi när vi hade vårt tal. Det var så mäktigt. Man kände sig så sjukt viktigt där vi satt. Alla var jätteintresserade och lyssnade noga och efteråt fick de ställa frågor. En fråga till Johan var: "Why are you so tall?" HAHAHAHA. En annan frågade om vi kunde sjunga en svenska sång för dem och det hela slutade med att vi ställde oss upp och sjöng den svenska nationalsången. Det här var helt klart topp 3 under bästa händeleser på resan. Bland det roligaste jag någonsin gjort faktiskt. Och det har jag publiken att tacka. 
 
Fortsättning följer... 
 
 
 
 
 
 

KÖRKORTSPLUGG

 
Nästa vecka har jag 7 körlektioner inbokade så tänkte att det var dags att nöta lite teori nu. I veckan så har jag gått i skolan en dag, deltagit i fjällmasken (vann dessutom pris för bästa utklädnad fast jag inte alls satsade på det hehe, jag var Kung Fu Panda), försökt åkt skidor, packat upp, packat igen och nu sitter jag hemma hemma i en mjuk, gosig säng med skogen bakom huvudet. Några av sakerna jag saknade i Kina. 
 
 
 
 
 

HEMMA I SVERIGE

I måndags klockan 11.30 landade vi på Arlanda efter 14 timmar flyg och en paus i Dubai men på grund av tidskillnaden tog resan bara 11 timmar. Tidsskillnaden fuckar verkligen upp min hjärna. Är fortfarande i jetlag och är trött då när jag inte borde vara trött osv. Så när jag landat och sorterat alla intryck ska jag berätta vad jag har upplevt. Tills dess glad påsk! 
 
 

LEVER LIVET I KINA

HEEEEJ! En vecka sedan jag lämnade Sverige och nu har jag hittat wifi för ögonbliket. Kan säga att det är så sjukt, jäkla, underbart, super, mega amazing här. Alltså verkligen. Aldrig har jag upplevt något som detta. När jag kommer hem ska jag visa bilder och förklara mer om allt men kan säga lite kort nu. 
 
Vi har träffat nya kompisar, varit med på tv för 20 miljoner tittare, ätit lyxmiddagar, sprungit i hotellkorridoren 1546 gånger aka en halvtimme för att få träning, Linnea och Ilona har fått stopp i toan inte en utan två gånger (vad gör de egentligen?), prutat like a boss, hållt ett tal, sjungit svenska nationalsången på scen inför 250 pers, lärt oss kinesiska, turistat omkring i majsfältshattar, ätit ris, ätit mer ris, ätit stark mat tills man gråter, shoppat iphoneskal, blivit förklarad som en "Gud" och en massa mer. Så sjukt roligt. Det bästa på alla plan som jag varit med om och jag är så lycklig att det är en vecka kvar. Godnatt (klockan är 20.50 här)